Blog

GHEPart – la Curtea de Argeș se întâmplă lucruri civice
Cât de bine sună “Olimpiada Civică”? Excelent chiar! S-a întâmplat prima ediție anul acesta la Curtea de Argeș, organizată de Asociația pentru Dezvoltare GHEPart, pentru elevii din școlile și liceele din oraș. Prin ateliere de educație non-formală, prin joc, prin dezbateri și provocări, peste 200 de copii au înțeles cum stau lucrurile cu democrația. Ne-am bucurat să aflăm că, în activitățile lor, cei de la GHEPart folosesc și a noastră Constituție Funky.
Iulia Georgescu, de la GHEPart, ne spune mai multe despre Olimpiada Civică: “Am discutat despre „rule of law” versus „law of ruler ”. La câteva ateliere, bazându-ne pe un scurt film cu Charlie Chaplin, am continuat cu o conversaţie deschisă despre dictatură în opoziţie cu democraţia şi ce reprezintă „statul de drept”. Am avut dezbateri despre separaţia puterilor în stat: cum se împart, ce face fiecare, ce importanţă au. Am făcut și jocuri în echipă, fie prin găsirea unor soluții ce presupuneau drepturi constituționale încălcate sau probleme ale comunității, fie prin înființarea unui partid politic având o platformă și o misiune. Rezultatele au fost impresionante și au fost în linie cu ceea ce am dorit de la început să se întample: tinerii să gândească în afara „cutiei”, lucru confirmat în fișele de feedback. La final am organizat concursul ImagiNation în care au inventat o țară cu un sistem de guvernare, o constituție, o modalitate de exercitare a puterii etc.”
Nu că avem noi o pasiune cu educația civică, dar ni se pare foarte important că astfel de lucruri se întâmplă în țară, că din ce în ce mai mulți oameni, dar și organizații, se pun pe treabă pentru a crește cetățeni de mici și a-i inspira pe elevi într-ale implicării și, mai ales, responsabilității civice.
GHEPart nu se află la prima acțiune. Asociația a fost înființată în 2014 de echipa proiectului ”Eco Youth”, desfășurat de un alt ONG, unde au fost voluntari peste 10 ani, desfășurând numeroase proiecte regionale, dar și internaționale. Proiectul respectiv a vizat educația ecologică a copiilor, având 600 de beneficiari. Membrii echipei Eco Youth, după finalizarea acestuia, au decis crearea unei organizații care să aibă drept scop educația, fiind convinși că aceasta este cea mai sigură cale către evoluția societății.
Ce îi motivează? “Ne propunem să creăm o comunitate de elevi și adulți, includiv profesori, care să sondeze nevoile tinerilor, să găsească resurse de a le rezolva, iar, când sunt greu de soluționat de către noi, să le supunem atenției autorităților. Pentru că în Curtea de Argeș pare că tinerii sunt invizibili, nu există în planurile aleșilor, în strategii de dezvoltare comunitară sau în bugetele locale.”, spune Iulia.
În perioada iulie-noiembrie 2014 au desfășurat proiectul ”Lecturi la Șură” care a avut drept scop atragerea tinerilor și adulților către lumea cărților prin crearea unui spațiu propice lecturii în aer liber. În aprilie-august 2015 au realizat un al proiect care a vizat tot lectura ca formă de educație, dar și mediul. ”Greenoteca” le-a permis să creeze în curtea Bibliotecii Municipale Curtea de Argeș un loc pentru evenimente neconvenționale în aer liber pe care l-au folosit și îl folosesc și după încheierea proiectului. Proiectează filme într-un oraș fără cinema sau organizează seri muzicale. Tot in 2015, dar și în 2017 au realizat proiectul ”ZOOMzet Cultural”, provcând tinerii să ofere perspective noi pentru vizibilitatea și identitatea municipiului Curtea de Argeș. Ei au participat la ateliere video în care au învatat să facă filme documentare, iar ulterior au și realizat câte unul despre un monument mai mult sau mai puțin cunoscut din oraș.
Dacă sunteți în Curtea de Argeș, urmăriți-i pe GHEPart, implicați-vă în proiectele lor și vorbiți cu ei. Dacă nu, ce-ar fi să faceți ceva asemănător în comunitatea voastră?

Forum Apulum sau despre cum dai play la implicare cu CivicOn
La începutul lui noiembrie, o invitație venea pe mail – cei de la Forum Apulum ne chemau la Alba Iulia să ținem un atelier de educație civică. Din vorbă în vorbă, atelierele s-au transformat într-un festival cap-coadă, unde am vorbit, timp de aproape trei zile, despre implicare, educație civică, fact checking sau jurnalism independent. Nu ne cunoșteam dinainte. Forum Apulum e un ONG tânăr foarte din Alba Iulia, care s-a format după protestele din iarnă. Mai exact, câțiva oameni s-au întâlnit acolo, s-au supărat, au strigat și și-au dat seama că pot face ceva. Și fac! Cu mult entuziasm, repede și eficient, cu multă implicare și cu un chef de schimbare care-ți dă speranță.

Lavinia Vișan – despre formarea spiritului civic la elevi
Printre profesorii pasionați de educație civică, care caută mereu să-i inspire pe elevi și să-i transforme în mici cetățeni care-și știu drepturile, obligațiile și care înțeleg principiile democrației și ale statului, se numără și prietena noastră, Lavinia Vișan. Lavinia este profesoară din 1995 și acum predă educație civică la Târgoviște.
Avertizori de integritate
Îți aduci aminte de interesul nostru ca cetățeni și prin urmare și al statului în aflarea adevărului. Acest interes e cu atât mai puternic atunci când e vorba de încălcări ale legii. Probabil ai văzut că atunci când încălcarea legii este foarte gravă, aflarea adevărului se întâmplă în cadrul unui proces penal. Acolo avem încă din anul 2002 o lege privind protecția martorilor.
Cu alte cuvinte, dacă un om are cunoștință despre încălcarea legii, dar se teme, în sensul că cel vinovat s-ar putea răzbuna, statul îi asigură acelui om o formă de protecție, pentru că este în interesul statului să afle adevărul despre cine e vinovat. Dacă însă încălcarea legii se încadrează în sfera dreptului administrativ sau este vorba mai degrabă de incompetență ori de rea-voință avem nevoie de o altă formă de protecție.
Legea din 2001 privind accesul la informații arată că nu pot fi secretizate informațiile care favorizează sau ascund încălcarea legii. Astfel, din 2004 există o lege privind protecția avertizorilor foarte similară celei privind protecția martorilor cu diferența că identitatea avertizorului este protejată pentru o perioadă mai scurtă și cu mijloace juridice mai slabe. Dacă investigația arată că lucrurile sesizate de avertizori sunt mai grave, iar procesul se mută din administrativ în penal, avertizorul protejat poate deveni martor protejat.
De reținut că avertizorul nu se confundă cu pârâciosul, turnătorul, delatorul, pentru că avertizorul este motivat de buna funcționare a instituției în care lucrează, pe când ceilalți urmăresc obținerea unor avantaje proprii de pe urma sesizării unei nereguli. Un avertizor se distinge de pârâcios, informator, delator, detractor, denunțător, agent acoperit, turnător etc., tocmai prin integritate, prin etica sa profesională, care intră în conflict cu cultura organizațională din instituția unde lucrează, prin motivația care este externă sinelui; toți ceilalți au motive interne sinelui (bani, relații, răzbunare etc.).
Referendumul
Referendumul este o metodă de consultare directă a cetățenilor în legătură cu probleme de interes național. Acesta se organizează de către Președinte, care are acest atribut ca reprezentant al statului care cere opinia poporului. De ce nu pot și celelalte puteri din stat să organizeze referendum? Pentru că Parlamentul reprezintă poporul, el nu se poate întreba pe sine însuși, pentru că se presupune că știe deja ce dorește poporul. Guvernul execută ce hotărăște Parlamentul, deci nici el nu poate organiza un referendum. Justiția se face în numele legii, deci nu poate întreba poporul ce e drept sau nedrept.
Baza legală a referendumul este reprezentată de articolul 90 din Constituția României. Totodată, pe lângă consultarea poporului de către Președinte în probleme de interes național, care sunt determinate de către acesta, Constituția prevede explicit necesitatea organizării unui referendum în cazul revizuirii Constituției sau a demiterii Președintelui.
Ordonanțe de urgență
Ordonanțele Guvernului
Guvernul nu dă legi, ci le pune în practică pe cele aprobate de Parlament. Totuși, adoptă hotărâri, ordonanțe „simple” și ordonanțe de urgență. Hotărârile se emit pentru punerea în aplicare a legilor – un fel de manuale de întrebuințare, dacă vrei. Ordonanțele și ordonanțele de urgență sunt două instrumente de reglementare foarte diferite. În ce privește ordonanțele „simple”, Parlamentul îi deleagă în mod explicit Guvernului calitatea de a reglementa (de obicei în timpul vacanței parlamentare). În ce privește ordonanțele de urgență, această delegare decurge implicit din textul Constituției. Cum spune și cuvântul „urgență”, ele se emit doar în situații extraordinare, care nu suportă amânare (asta ar fi teoria). De aceea, doar în cazul OUG, Guvernul este tratat din punct de vedere constituțional ca și cum ar fi Parlamentul însuși – adică el ia deciziile.