Forum Apulum sau despre cum dai play la implicare cu CivicOn

La începutul lui noiembrie, o invitație venea pe mail – cei de la Forum Apulum ne chemau la Alba Iulia să ținem un atelier de educație civică. Din vorbă în vorbă, atelierele s-au transformat într-un festival cap-coadă, unde am vorbit, timp de aproape trei zile, despre implicare, educație civică, fact checking sau jurnalism independent. Nu ne cunoșteam dinainte. Forum Apulum e un ONG tânăr foarte din Alba Iulia, care s-a format după protestele din iarnă. Mai exact, câțiva oameni s-au întâlnit acolo, s-au supărat, au strigat și și-au dat seama că pot face ceva. Și fac! Cu mult entuziasm, repede și eficient, cu multă implicare și cu un chef de schimbare care-ți dă speranță.

Și uite așa, vineri seara ne-am întâlnit cu Dan Perjovschi, care a vorbit despre arta cu mesaj social, despre istoria lui de implicare cu creionul în mână sau despre mesajele din desenele lui. Să nu uităm ce spune Perjo: strada ne aparține, iar autoritățile sunt în slujba noastră, nu invers. Mda, să le spunem și lor, nu? Tot vineri, al nostru Cosmin a vorbit despre modalități de implicare și despre cine sunt și ce-și doresc de la viața publică Funky Citizens.

Sâmbătă a fost ziua atelierelor. Fetele noastre Funky, Alina Calistru și Cristina Foarfă, au ținut un atelier de educație civică pentru liceeni din Alba Iulia, Bianca Oanea de la Realitatea le-a povestit ce înseamnă o redacție de știri de televiziune, cu momente tensionate și verificarea informației, Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media, Să fie lumină) a vorbit despre investigații și cum eviți manipularea. Forum Apulum, prin vocea lui Ciprian Cucu, a lansat ghidul Anti-Propagandă și fake news, iar Alex Doppelganger a avut o prezentare despre pseudo-știință și toate miturile false care plutesc în spațiul media. Attila Biro de la Rise Project a vorbit și el despre ce înseamnă jurnalismul de investigație, cu multe povești din experiența proprie, iar Cristina Foarfă (Vice, Bookaholic și Funky) despre importanța jurnalismului cultural și de opinie în schimbarea mentalităților.

 

Duminica a încheiat festivalul cu o dezbatere între Ciprian Cucu și Alex Doppelganger despre fake news și adevăr. Și ce fain a fost publicul! Îți revine speranța când vezi cum elevi de liceu te întreabă, cu Constituția în mână, despre drepturi, cum dezbat și argumentează, cum se emoționează, enervează sau sunt curioși să afle cum se construiesc și selectează știrile.

Am văzut la fața locului cum se activează o comunitate, cum un grup de oameni se pot organiza să facă bine, cum vor să învețe pentru a trezi lucrurile în jurul lor. În scurtul timp de când există, n-au stat degeaba: au făcut un festival despre comunism și memorie, au proiectat și au discutat filme care altfel n-ar fi ajuns pe ecranele din Alba Iulia (de exemplu Un pas în urma serafimilor) și au făcut un ghid de fact checking pentru știrile false. Forum Apulum sunt un bun exemplu de cum energia străzii se transformă în activism civic pe termen lung. Tare mult ne-a plăcut de ei! Pentru că asta înseamnă în esență educația civică, să trezești oamenii din apatia civică, să-i faci să-și dea seama că sunt cetățeni, să se implice și să-și cunoască drepturile și sistemul în care trăiesc. Și să schimbe mentalități, fix ce încearcă să facă prietenii noștri de la Forum Apulum.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.