GHEPart – la Curtea de Argeș se întâmplă lucruri civice

Cât de bine sună “Olimpiada Civică”? Excelent chiar! S-a întâmplat prima ediție anul acesta la Curtea de Argeș, organizată de Asociația pentru Dezvoltare GHEPart, pentru elevii din școlile și liceele din oraș.  Prin ateliere de educație non-formală, prin joc, prin dezbateri și provocări, peste 200 de copii au înțeles cum stau lucrurile cu democrația. Ne-am bucurat să aflăm că, în activitățile lor, cei de la GHEPart folosesc și a noastră Constituție Funky.

Iulia Georgescu, de la GHEPart, ne spune mai multe despre Olimpiada Civică: “Am discutat despre „rule of law” versus „law of ruler ”. La câteva ateliere, bazându-ne pe un scurt film cu Charlie Chaplin, am continuat cu o conversaţie deschisă despre dictatură în opoziţie cu democraţia şi ce reprezintă „statul de drept”. Am avut dezbateri despre separaţia puterilor în stat: cum se împart, ce face fiecare, ce importanţă au. Am făcut și jocuri în echipă, fie prin găsirea unor soluții ce presupuneau drepturi constituționale încălcate sau probleme ale comunității, fie prin înființarea unui partid politic având o platformă și o misiune. Rezultatele au fost impresionante și au fost în linie cu ceea ce am dorit de la început să se întample: tinerii să gândească în afara „cutiei”, lucru confirmat în fișele de feedback. La final am organizat concursul ImagiNation în care au inventat o țară cu un sistem de guvernare, o constituție, o modalitate de exercitare a puterii etc.”

Nu că avem noi o pasiune cu educația civică, dar ni se pare foarte important că astfel de lucruri se întâmplă în țară, că din ce în ce mai mulți oameni, dar și organizații, se pun pe treabă pentru a crește cetățeni de mici și a-i inspira pe elevi într-ale implicării și, mai ales, responsabilității civice.

GHEPart nu se află la prima acțiune. Asociația a fost înființată în 2014 de echipa proiectului ”Eco Youth”, desfășurat de un alt ONG, unde au fost voluntari peste 10 ani, desfășurând numeroase proiecte regionale, dar și internaționale. Proiectul respectiv a vizat educația ecologică a copiilor, având 600 de beneficiari. Membrii echipei Eco Youth, după finalizarea acestuia, au decis crearea unei organizații care să aibă drept scop educația, fiind convinși că aceasta este cea mai sigură cale către evoluția societății.

Ce îi motivează? “Ne propunem să creăm o comunitate de elevi și adulți, includiv profesori, care să sondeze nevoile tinerilor, să găsească resurse de a le rezolva, iar, când sunt greu de soluționat de către noi, să le supunem atenției autorităților. Pentru că în Curtea de Argeș pare că tinerii sunt invizibili, nu există în planurile aleșilor, în strategii de dezvoltare comunitară sau în bugetele locale.”, spune Iulia.

În perioada iulie-noiembrie 2014 au desfășurat proiectul ”Lecturi la Șură” care a avut drept scop atragerea tinerilor și adulților către lumea cărților prin crearea unui spațiu propice lecturii în aer liber. În aprilie-august 2015 au realizat un al proiect care a vizat tot lectura ca formă de educație, dar și mediul. ”Greenoteca” le-a permis să creeze în curtea Bibliotecii Municipale Curtea de Argeș un loc pentru evenimente neconvenționale în aer liber pe care l-au folosit și îl folosesc și după încheierea proiectului. Proiectează filme într-un oraș fără cinema sau organizează seri muzicale. Tot in 2015, dar și în 2017 au realizat proiectul ”ZOOMzet Cultural”, provcând tinerii să ofere perspective noi pentru vizibilitatea și identitatea municipiului Curtea de Argeș. Ei au participat la ateliere video în care au învatat să facă filme documentare, iar ulterior au și realizat câte unul despre un monument mai mult sau mai puțin cunoscut din oraș.
Dacă sunteți în Curtea de Argeș, urmăriți-i pe GHEPart, implicați-vă în proiectele lor și vorbiți cu ei. Dacă nu, ce-ar fi să faceți ceva asemănător în comunitatea voastră?

Leave a Reply

Your email address will not be published.