Despre Proiect

Pornind de la nevoia identificată în societatea noastră cea de a ști mai multe despre cum funcționează statul și la ce e bun activismul, Funky Citizens dezvoltă platforma www.educațiecivica.ro, o enciclopedie civică, open source, utilă atât puștilor, cât și celor mai mari de-o șchioapă. Ne propunem să educăm și să invităm la acțiune, încurajând participarea la inițiative de responsabilizare în spațiul public. Vorbim limba tinerilor și aducem din abstract în concret și din plictisitor în provocator tot ce ține de democrație și implicare.

Cu sprijinul Romanian American Foundation pentru proiectul “Getting Civically Fit”, venim în ajutor profesorilor și elevilor cu o serie de instrumente suport la programa școlară de educație civică, ce explică pe înțelesul tuturor, într-un mod practic și colorat funky, termenii seci și conceptele posace ce țin de universul legislativo-civic. Paralel cu testare și îmbunătățirea acestor metode de predare a educației civice, în cadrul aceluiași proiect, vom organiza tururi ghidate cu elevii și profesorii la principalele instituții publice pentru a crea o punte interactivă între teorie și practică.

Având experiența organizării unei tabere de educație civică la care au participat 60 de tineri cu vârstele cuprinse între 13-18 ani, ne propunem ca în primul an de proiect să testăm cu minim 10 colective de elevi din toată țara, o varietate de instrumente de educație civică, precum: vizite la instituții publice, învățarea prin joacă (quiz cu întrebări despre democrație, instituții, personalități, principii, legi etc.), jocuri de simulare (simularea unui proces electoral, crearea de partide, programe politice, campanii sau simularea unui proces în justiție), exerciții de jurnalism, etc. Ne propunem ca în viitor, după îmbunătățirea metodelor, să aplicăm materialele dezvoltate la un număr cât mai mare de colective școlare.      

De cinci ani, Funky Citizens e locul de întâlnire al tinerilor cetățeni care vor să ia parte la procesul decizional. Cu o echipă mare de oameni tineri cu experiență în zona implicării civice, dezvoltăm proiecte folosind deştept tehnologia (online), research-based advocacy şi educaţie civică.

În cadrul proiectelor desfășurate în ultimul timp, am resimțit nevoia pentru o educație civică alternativă, mai apropiată de tânărul cetățean, livrată prin metode mai creative. Așa am ajuns să realizăm vizualizări, infografice, tururi ghidate sau cooking-show-uri prin care arătam cum se construiește un buget.

Platforma www.educațiecivica.ro. își propune să adune la un loc toate materialele dezvoltate de Funky Citizens în cadrul proiectului Getting Civically Fit, materiale dezvoltate alături de alți parteneri sau ale altor organizații din domeniul educației civice.